Lag dine egne piler

Av Stian Green

Skal du skyte med bue trenger du piler. I følge norsk langbuelags regelverk er det noen ting å ta hensyn til som gjør at du det ikke alltid er like lett å kjøpe egnede piler over disk. Dette er ment som en enkel guide til å lage egne piler.

Noen piler

Bildet viser fra topp til bunn: 1/2" stridspil med brynjebryter (bodkin), 10 mm standardpil, 2x 11/32" blinkpil og en barnepil i 5/16"

Først og fremst trenger du en pinne som skal bli selve pila. Denne kan du enten lage selv av egnet materiale, kjøpe rundstokk  fra f.eks sløydetaljer eller en trelasthandler eller kjøpe ferdige skaft. De fleste treslag egner seg, men gran, bjørk og ask blir fine piler. Av ferdigkjøpte skaft er sedertre veldig populært (lukter veldig godt når de knekker).  Det finnes forskjellige tykkelser, men de vanligste kjøpeskaftene er 5/16” (ca 8mm) eller 11/32” (ca 9mm). Rundstokk kan du kjøpe i alt fra 6 til 13 mm og alt kan brukes. Er skaftet litt skjevt kan dette lett rettes opp ved bøying. Er det veldig skjevt kan det hjelp med å varme skaftet før du prøver å bøye det.

Stivhet

Skaftene må tilpasses tyngden på buene. Dette kalles spine (norsk: stivhet) og regnes i pund. Ferdige skaft er som regel tilpasset ett trekk på 28 tommer, og som regel selges de innenfor marginer på f.eks 45-50 pund. En fin oversikt over spinetabell og mer informasjon om piler kan du finne her

Lengde

Pilene må også tilpasses din dralengde. Dvs at pila bør være ca 1 tomme lenger fra bunn av nokken til bunn av spiss. Så trekker du 28 tommer (ca 71 cm) skal pilas lengde fra nokk til bunn av spissen være ca 73,5 cm.

Nokk (strengehakk)

Nokken er det hakket som legges over strengen på buen. I følge regelverket til norsk langbuelag skal dette være i naturmateriale (les: tre eller horn) og den absolutt enkleste måten er å lage en såkalt selfnock som ikke er noe mer hokus  pokus enn ett hakk i selve treverket. Dette lages med egnet verktøy. Selv bruker jeg to baufilblad som er limt sammen og med ett håndtak av gaffateip, eller fila på en Leatherman. Finpusser deretter med sandpapir. Det er veldig viktig å tilpasse hakket til strengens tykkelse. Den skal sitte fast, men skal ikke måtte presses på. Det er viktig at hakket går på tvers av årringen i treet for å unngå at skaftet splittes. På tunge buer kan det lønne seg å forsterke nokken med en plate av horn

Piler med surringer

Pilene fra bildet på toppen. Legg merke til surringene og hornkilen på pilene til høyre.

fjær

Du kan kjøpe ferdige styrefjær eller lage dem selv. Det aller tøffeste er jo å bruke fjær du har plukket selv. Svane og gås er tradisjonelle fugler som brukes og i Juli/August feller svanene fjæra sine. Det er kun de lengste vingefjærene som skal brukes. Dette for å få riktig stivhet. På en og samme pil må du bare bruke fjær fra enten høyre eller venstre vinge. Dette for at pila skal kunne rotere riktig i lufta. Ferdige fjær kan du kjøpe enten ferdig kuttet eller  i hele lengder. Som regel er det kalkunfjær. Jeg bruker vanligvis å kjøpe hele lengder å klippe til formen, som er en enkel trekant. Jeg tar en bit maskeringetape og limer på fjæra. Jeg tegner så av formen og klipper den til. Dette gjør det enklere å klippe til formen og det blir mindre rot. Fjøra skal limes på skaftet ett lite stykke foran nokken (ca 4cm er ett godt utgangspunkt). Lengden på fjæra varierer men alt fra 5-6 cm opp til omtrent 20 cm. Historiske piler har relativt lange fjær (fra ca 15 cm). Faktisk har vi indikasjoner på fjær helt opp i 30 cm. Normalt er det tre fjær på en pil, og da skal den første være på kryss av nokken og de andre 1/3 rundt. For penhet og også forsterkning bør du surre pila, enten bare foran og bak, eller på lange fjær hele veien. Som lim bør du bruke ett relativt hurtigtørkende lim eller fjøringstape. Surringene maler jeg med uttynnet trelim eller negllakk. Ett fjøringsapparat kan også være en fin investering.

Klipping av fjær

spisser

Normalt bør du bruke pilspisser tilpasset blinkskyting, eller såkalte brynjebrytere (luksus). Skjærende spisser (jaktspisser) egner seg ikke for blikskyting og det er stor sjangs for at du blir nektet deltagelse hvis du bruker dette. Spisser festes som regel med å limes på etter at du har spisset skaftet som du ville ha spisset en blyant. Faktisk finnes det egne spissere til denne jobben. Bruk gjerne epoxylim for liming. Det kan lønne seg å rengjøre spissene godt før liming i f.eks rødsprit for å fjerne oljer.

 

Dette er bare en veldig kort guide, men det finnes mye informasjon på forumet for videre arbeid. Kanskje historiske replikaer av steinalderpiler er ditt neste prosjekt?

Lengdepiler

Ønsker du å lage lengdepiler for virkelig å kunne skyte langt med buen din vil jeg foreslå at du tar en kikk på følgende forumpost skrevet av Bjørnar Burdahl.

Lykke til.