En Kort innføring i historisk påkledning

Av Are Onstad og Vibeke Hanvold Larsen(hentet fra Toxofil 2013)

Flere konkurranser i historisk bueskyting foregår i historiske omgivelser. Ofte er det da et krav om å stille i en historisk påkledning. Når konkurranser blir avholdt på slike steder kan du bli nektet deltakelse uten en historisk drakt. Dette gjelder spesielt NM utendørs og konkurranser på middelalder-/vikingfestivaler.

Typisk kjortel og hose Det å skaffe seg en historisk påkledning krever litt egeninnsats. Den må enten lages, lånes, leies eller kjøpes. For at noe skal kalles en historisk påkledning må man over et visst nivå. Meningen med denne innføringen er at du skal skjønne hvor lista ligger for å kunne være sikker på å få delta på en historisk buekonkurranse med krav til historisk påkledning. Sliter du med å lage deg en, kan du eventuelt ta kontakt med en lokal middelalder-/vikingtidsgruppe.

Vi anbefaler å velge en påkledning som vil bli godkjent som tidlig middelalder og vikingtid. Dette vil være et greit valg som gir deg størst valgmulighet når det kommer til deltagelse i bueskytter konkurranser på historisk grunn. I tillegg er dette en tidsperiode som ikke har spesielt krevende tilpasning og søm. Disse draktene er enkle å sy.

Det finnes få konkrete kilder som forteller oss eksakt hvordan klærne så ut i vikingtid, vi har noe mer å gå etter når det kommer til bekledning i middelalderen. Derfor blir det noen antagelser, men det finnes en del ting vi med sikkerhet kan si at IKKE fantes.

Fottøy:

Velg: Vrangsydde sko. Alternativt nøytrale sko. Ensfarget brune/svarte og helst i skinn. Militærstøvler kan gå.
Ikke velg: Crocs, joggesko, sportssandaler eller lignende
Bokanbefaling: Skoboken. Dette er en enkel liten bok med mønstre til noen sko fra denne perioden.

Benklær:

Velg: Hoser eller traaange bukser til middelalder, løsere til vikingtid. Ull eller lin. Har man en lang kjole, står man friere med tanke på bekledning på bena, men hold det nøytralt.
Ikke velg: Joggebukser, shorts, jeans, vind-/regnbukser eller bukser med lårlommer

Hoserskissehosebilde

Hoser finnes i mange former men kanskje de enkleste å lage er også basert på Bockstensfunnet. Se her for feste og syinnstruksjon

Overkropp:

Velg: kjortel eller kjole i ull/lin. Se nedenfor for mer informasjon.
Ha gjerne et belte i livet. Det var gjerne smalt og langt.
Ikke velg: Strikket genser, jakke, synlige bukseseler, bunadsskjorte eller lignende

Kjortel skisse

Dette er en kjortel løslig basert på Bockstensmannens kjortel. Den kan sys med enten sidekiler eller som originalen både kiler på sidene og foran og bak. Mer info om hvordan denne kan lages kan du finne her.

Klippeplan kjortel

Hodeplagg:

Velg; Nålebundet lue, filtlue, kveiv og/eller hette
Ikke velg: Caps, skyggelue, strikket lue eller pannebånd.

Farger:

Velg: Farger som naturlig forekommer i naturen. Se Wikipedia – plantefarging for fargeeksempler. I tillegg kan man bruke stoff med sauens naturlige farger, naturhvit, brun og grå.
Ikke velg: Knall farger. Enkelte farger, som purpur, var forbeholdt kirken/adel.

Følger du ovenstående vet du hvor lista ligger. Sikt gjerne høyere enn minstemålet, men bruk ikke Hollywood som inspirasjonskilde. Ta heller en kikk på www.1308.no – artikler – draktkompendium for tidlig middelalder og mønster på kjortel og kjole. Eller www.bueforum.no – historisk gjenskaping – tilbehør og drakt for informasjon om bl.a. drakt i yngre og eldre jernalder (vikingtid), eller bla deg gjennom de forskjellige draktene du finner på historiska världer.